luni, 4 septembrie 2017

Pasionat de libertate.

Iată-mă reîntors pe paginile blogului în aceiaşi postură, nemodificat, cu aceleaşi pasiuni şi obiceiuri. Am să încep cu vizitele la Faleza Ursului din Borsec, o zonă pe care deja o stiţi din articolele precedente, loc în care în ultima perioadă s-au mai amenajat un număr consistent de trasee de escaladă, iar ca surpriză pentru cei care nu sunt neapărat pasionaţi ai escaladei, tot în acelaşi loc s-a amenajat un mini parc de aventură, cu tiroliene, coborât prin subteran, mers pe stâncă şi multe altele. Informaţii despre cum puteţi folosi acele utilităţi din mini parc şi închirierea de echipament le găsiţi la faţa locului.

Andrecuţ Florin-Ciprian, escaladă solitară.

        Să trecem la traseele de escaladă din acea zonă, care în comparaţie cu traseele existente, noile trasee sunt preponderent pentru începători şi copii, gradul maxim fiind undeva în jur de (7a).
       Un al doilea lucru pe care doresc să-l menţionez este legat de Cheile Bicazului. 

Andrecuţ Florin-Ciprian, escaladă solitară.

         O zonă bine ştiută de toată lumea pentru practicarea escaladei şi al alpinismului. În acest an mi-am propus să reparcurg anumite trasee din zonă, în special din peretele poştei, mai exact placa de sus, acolo unde în traseele existente practic  înveţi să te caţeri, gradele traseelor fiind între 6c+ si 8a.



Andrecuţ Florin-Ciprian, escaladă solitară.

         Un al treilea subiect este legat de noua zonă de escaladă de lângă Miercurea Ciuc şi anume de faleza de la Ciba. De fapt numele zonei vine de la numele localităţii. O zonă foarte frumoasă, ceva mai neobişnuit în ţară la noi, cel puţin cu acea cabană de lângă faleză, cu traseele şi modul cum a fost amenajat tot ce este acolo, un lucru care m-a surprins foarte plăcut.

Cel mai bun prieten din Cheile Bicazului.

      Legat de traseele de escaladă pot spune numai lucruri de bine, foarte bine amenajate, liniile traseelor sunt foarte bine gândite, gradul maxim de dificultate fiind (7a+). Roca existentă acolo este vulcanică, foarte compactă, preponderent pe riglete. Eu am avut nenorocul să prind o zi foarte călduroasa, 33°C. Zi în care am parcurs câteva rute care erau mai pe la umbră, dar tot foarte cald a fost. Cei care au amenajat acel loc cred că sunt cei din Miercurea Ciuc de la serviciul salvamont, dar nu sunt în totalitate sigur.

Cabana de la Ciba.

O parte din faleza cu traseele de escaladă de la Ciba.

         Un lucru care îl are în minus acesta zonă este lipsa informaţiei legat de accesul în zonă. Am găsit topoul cu zona, de fapt o schiţă cu traseele şi gradul de dificultate şi undeva într-un colţ al internetului am mai găsit o captură din Google Earth cu un mic desen care indică accesul în zonă, neconcludent. Am pierdut în jur de trei ore până am găsit zona. Dacă se merge cu maşina este de preferat ceva mai off-road. Eu am mers cu motocicleta şi am ajuns până lângă faleză. Practic am mers pe jos patru minute până la trasee.
        În rest, toate bune. Mai jos am făcut un mic montaj video cu ceva din arhivă şi ceva noutăţi.


Pasionat de libertate from Florin-Ciprian Andrecut on Vimeo.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Mulțumim Ciprian pentru noua postare și pentru film! Ca și noutate ar fi faptul că zona de sub traseele Poseidon și Cleo a fost măturată de o cădere de stânci, în filmarea ta zona pare intactă.

Florin-Ciprian Andrecuţ spunea...

Salut Andrei.
In zona respectiva a mai cazut si anul trecut o placa destul de mare.
Mult respect.