marți, 7 ianuarie 2020

"Millenium" D10-....solitar

         Am să încep prin a vă ura bun venit în noul an. După cum titlul spune, în acest mic articol am să vă povestesc cele întâmplate în acest an 2020. Este vorba despre traseul Millenium din cheile Bicăjelului, un traseu de dry tooling (escaladă sportivă pe timp de iarnă), situat în primul sector al zonei.
        În 2007 a fost primul traseu de dry tooling din ţară cu dificultatea cea mai mare. Era propus undeva la M9+/M10-. În iarna dintre anii 2007-2008 am reuşit să-i fac prima ascensiune a traseului, avându-l ca filator pe Florian Mastacan din Iaşi. Gradul final rămânând la M10-, dar cu timpul am decis ca iniţiala gradului "M", să fie schimbată cu "D", pentru că în traseu nu există zone de zăpadă sau gheaţă, iar cifra indică dificultatea.
          M=Mixt (traseu unde întâlneşti gheaţă şi zăpadă);
          D=Dry (uscat...traseu unde nu întâlneşti gheaţă şi zăpadă).

Ciprian Andrecuţ în primul pas al traseului Millenium D10-.

        Anul acesta pe data de 1 ianuarie am repetat traseul, dar mai apoi am decis să parcurg ruta în manieră solitară, fiind mult mai greu de parcurs pentru că impactul psihic şi fizic este mult mai brutal.

Ciprian Andrecuţ în al doilea pas al traseului Millenium D10-.

       A fost ultimul proiect propus pentru zona Bicăjelului, primul proiect fiind traseul Endorphin M10, parcurs tot în manieră solitară.
       Un alt aspect bun este că lumea a început să se caţere şi pe astfel de trasee, dar un lucru rău este că cei care parcurg rutele, supracotează gradele de dificultate. Dragii mei, nu gradul de dificultate trebuie modificat, ci performanţa fiecăruia.
          Mai jos am făcut un mic film cu ruta Millenium D10-.Niciun comentariu: