marți, 13 decembrie 2016

O nouă faleză pentru pasionaţii căţărării sportive de iarnă.

   Mai întâi de toate aş dori să prezint pe scurt despre ce anume vorbesc când mă refer la căţărarea sportivă de iarnă (dry tooling), pentru că multă lume confundă alpinismul pe timp de iarnă cu dry tooling-ul.
   Alpinsmul de iarnă se practică mai mult pe crestele muntoase, la altitudine mai mare, pe anumite culoare unde pe lângă zăpadă mai găseşti şi ceva gheaţă, zone unde dificultatea este dată de anotimpul şi condiţiile în care se face ascensiunea, locuri unde dacă te-ai căţăra vara, dificultatea ar putea fi foarte uşoară, dar iarna situaţia stă cu totul altfel.
   În dry tooling lucrurile sunt total diferite. Aici intervine dificultatea mult mai mare la trasee, aici nu e nevoie de altitudine, nu e nevoie de creastă muntoasă sau culoar de gheţă. Se practică de regulă în zone unde există mai multă stâncă decât gheaţă, dar există şi trasee de mixt, gheaţă şi stâncă. Căţărarea impune multă forţă, rezistenţă fizică şi mult echilibru, asemănător cu escalada sportivă de vară, diferenţa fiind prezenţa pioleţilor şi al colţarilor în sezonul rece.
   Dry tooling-ul impune o condiţie fizică specifică, cu o rezistenţă la efort cu mult peste cea necesară în alpinismul de iarnă, parcurgerea traseelor se face fără odihnă în punctele se asigurare. Atât în alpinismul de iarnă cât şi în dry tooling se folosesc pioleţi şi colţari, diferenţa este că cei folosiţi la dry tooling sunt mult mai tehnici ca şi construcţie, datorită faptului că se folosesc pentru trasee cu grad de dificultate mai mare.
   Revenind la titlul acestui mic articol, am să vă prezint o nouă faleză de dry tooling deschisă de mine zilele astea tot în zona Cheilor Bicazului, mai exact Cheile Bicăjel, acolo unde deja există alte două faleze de dry tooling. Faleza cea nouă este situată exact faţă în faţă cu cascada Bicăjel, foarte uşor de găsit.
   Am deschis patru rute noi cu dificultăţi medii. Rutele nu le-am încercat, gradele propuse de mine fiind orientative, posibil ca ele să fie mai uşoare decât ceea ce am propus eu în timpul amenajări.
   De la stânga la dreapta:
   Urur M7+?
   Hagal M8+/9- ?
   Endorphin M9+/10- ?
   Helvegen M9 ?
Am pus câteva poze din unghiuri diferite pentru o mai bună informare.

 De la stânga la dreapta: 
 Urur M7+?; Hagal M8+/9- ?; Endorphin M9+/10- ?; Helvegen M9 ?





5 comentarii:

Kobe spunea...

Arată bine (știu sectorul), cred că au ieșit niște rute frumoase. Poate ne vedem prin zonă?

Anonim spunea...

Crăciun fericit!!!!

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Frumos!!!Felicitări Cipri un adevărat Solitar...!!!Multe reușite și tot așa sa o ți...!!!

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.