marți, 27 martie 2007

L'Argentière la Bessée, un loc numit paradis

Anul acesta din fericire am reuşit pentru prima dată să ies la căţărat în afara graniţelor ţării. După ce am traversat patru ţări am ajuns în L'Argentière la Bessée, o localitate cu câţiva locuitori situată în sud-estul Franţei.
Am ajuns acolo în jurul orei două noaptea, după câteva peripeţii întâlnite de la intrarea pe teritoriul Franţei, una din trecători (Col de Lautaret) fiind închisă, am rămas cu o cantitate de 800 ml de motorină în rezervor, toate benzinăriile fiind închise după ora 22°°, iar pompele funcţionau pe baza unor carduri în euro, o chestie pe care nu o aveam în dotare. Ne-am instalat cu toata echipa, adică eu, bunul meu prieten Florian Mastacan din Iaşi, Andreea Copăescu şi Dan Burcea din Bucureşti, în casa unui ghid de altitudine, unde aveam să stăm zece zile.
Spre uimirea noastră temperaturile erau destul de ridicate pentru luna ianuarie în Alpi, minimele începând numai de la altitudinea de 3500 m, aşa că dintr-un numar foarte mare de cascade care ar fi trebuit să fie îngheţate, erau deschise câteva pentru a putea fi căţărate, restul nefiind formate sau într-o stare degradată, atunci am zis că cea mai bună alternativă în lipsa căţărării pe gheaţă este dry tooling-ul.
Franţa având căţăratul atât pe timp de vară, cât şi pe timp de iarnă, ca un sport cunoscut majorităţii oamenilor de acolo, am avut posibilitatea să alegem şi câteva trasee de dry tooling pe care ne-am pus bicepsul la treaba.
După doua zile de atârnat în pioleţi, în care eu am reuşit să parcurg un M6, un M8 si un M7+, (acesta din urma la vedere), împreună cu Florian, am gustat şi din plăcerea ascensiunilor pe cascadele îngheţate. Cascada Claphause situată în sectorul Aillefroide, pe o faţă nordică, ne-a oferit o rută superbă de 100 m lungime cu grad de dificultate (III, 4), în cea de-a treia zi.
A patra zi, fiind şi ziua în care am luat pauză, am hoinărit prin magazinele destinate echipamentului montan, scăldându-ne privirile la diversitatea materialelor pe care o putei întâlni.
În zilele ce au urmat o noua zonă, Grotte d'Hirondelle, ne-a dat prilejul să parcurgem alte trasee la fel de frumoase. Eu parcurgând aici un M8 si un M6+, după care am încercat o rută care era încă în stadiul de proiect şi în topourile existente, Msieur le 9" (M9/M10?). Ca mişcări am reuşit să leg mai bine de jumate din traseu, până în punctul unde dintr-un yaniro trebuia să ajungi la o priză foarte îndepărtată, acest lucru făcându-mă să mă opresc.
Concluziile pe care le-am tras din toată această experienţă căpătată în Franţa, m-au făcut să înţeleg că în ceea ce mă priveşte, sunt încă la început de drum şi mai am foarte mult de muncit.
Printre momentele în care ne-am căţărat am luat şi câteva imagini pe care le-am prezentat într-un mic film ce poate fi vizionat mai jos, care cred că o să vă spună mai exact ceea ce a fost această tură în Franţa.
DRY ON.

Dry On (France) from cipri florin on Vimeo.

3 comentarii:

Vali spunea...

Cip, nu cu multi ani in urma aveam de la tine primele tale reusite de ice climbing prin Bicajel si Zugreni, apoi au venit cele de dry tooling tot in Bicajel. Acum sunt impresionat de ascensiunea ta. In Franta, tu cu Florian (pe care-l stiu de la Iasi inca din 1996!)ati facut o treaba foarte faina. Daca tii ritmul asta vom avea multe de citi pe blogul asta al tau :). Spor la teaba!

Florian Mastacan spunea...

A iesit excelent filmul si trebuie sa recunosc ca e foarte interesant sa te uiti acum, dupa ceva timp, si sa vezi cat de frumoasa a fost aceasta iesire.

Filmul prezinta practic un inceput pentru noi toti, un prim contact mai realist cu acest sport in exterior.

Stiu ca Ciprian a muncit destul de mult la postprocesarea filmului si a reusit astfel sa obtina un rezultat final foarte bun, desi conditiile de filmare au fost de multe ori destul de precare.

Kobe.

Anonim spunea...

mul?umiri foarte interesant,