luni, 27 decembrie 2010

Cu schiurile prin Hăşmaşul Mare.

’’Aproape de paradis’’, aş putea numi această tură de două zile petrecute pe culmile Hăşmaşului Mare, eu şi cei doi prieteni, Zozo şi Misi.
Ruta pe care am mers, a fost una simplă, de pe pasul Pângăraţi (cel care face legătura dintre Lacul Roşu şi Gheorgheni), spre Piatra Singuratică, în apropiere de Bălan. Plecăm Sâmbătă dimineaţa din Gheorgheni, până pe Pângăraţi. După ce soţia lui Misi, ne-a aruncat din maşina, rând pe rând, ne urcăm pe schiuri şi pornim spre ’’micul paradis’’. Temperaturile de (-14ºC), se făceau simţite pe feţele noastre. Un cer senin, temperaturi scăzute, peisaje de basm, exact ce trebuia pentru o tură pe schiuri.
În prima jumătate a zilei, am parcurs cei aproximativ 20 km, cu mici probleme de orientare, după care, am ajuns la cabana de sub Piatra Singuratică. Acolo, am mai întâlnit un grup, veniţi la distracţie, specifică românească, ceea ce ne-a îndrumat să nu-i deranjăm şi în ciuda temperaturilor care au scăzut pana la (-19ºC), am dormit afară. Singura problemă, a fost viscolul, care s-a pornit pe la orele patru ale dimineţii, dar ne-am zis ’’e bine şi aşa rău cum e’’.
A doua zi, cerul s-a închis, temperaturile au mai crescut, excelent pentru un schi în zăpadă neatinsă.
Ca şi concluzii ale acestei ture, pot spune că, sunt mândru de locurile pe care le-am văzut, legăturile mele de tură, Dynafit TLT Speed, s-au comportat excelent, atât la urcare cât şi la coborâre, zonele sunt excelente şi pentru alpinism hivernal, cu posibilitatea deschiderii unor linii noi, atât pe Piatra Singuratică, cât şi pe versanţii Hăşmaşului, zăpada, dacă ar fi fost în plus, nu ne-ar fi deranjat.
Tura, am prezentat-o şi în câteva imagini mai jos, imaginile putând fi vizionate şi în HD.

Almost paradise from cipri florin on Vimeo.

6 comentarii:

dan spunea...

Superb, felicitari pentru tura! :)
Ne poti spune ceva impresii despre noile legaturi, ce te-a facut sa treci pe Dynafit? multumesc

Florin-Ciprian Andrecuţ spunea...

Salut Dan.
In primul rand simplitatea legaturilor, pe mine ma termina sa vad legaturi cu tot felul de plasticuri si birbrizuri inutile. Dupa aceia sunt foarte fiabile, nu are ce sa se strice la ele, deoarece nu au componente mobile ca restul legaturilor de tura. Am mers pe Tyrolia (slabe), Silvretta 400 si 500, sunt si alea ok, am mers pe Naxo (catastrofal de slabe), dar astea m-au prins.
In al treilea rand sunt foarte usoare.
Iar in final, mie imi place mai mult schi-alpinismul, decat schiatul clasic de pe partie, iar legaturile Dynafit, mi s-au parut perfecte pentru asa ceva. Le-am testat si la coborari mai dure, cu sarituri, un schiat mai agresiv, nici o problema. Si eu am Dynafit Speed, deci nu cel Free-Ride.
Vreau sa public in viitor un articol, aici pe blog, despre aceste legaturi, cu cateva filmulete despe utilizarea lor, mici trucuri etc.
Daca mai ai ceva nelamuriri, iti stau la dispozitie.
Respect maxim.

Radu Solo spunea...

f fain filmuletzu'! excelenta zapada ati avut! la cat mai multe zile pe skiuri ;)

Andris spunea...

Bai "banditule", ti-ai luat o camera noua? misto imaginile si vremea. la fel si montajul, din ce in ce mai bun:)

Unknown spunea...

Cati km a avut tură?

Florin-Ciprian Andrecuţ spunea...

De pe pasul Pangarati si pana la cabana de langa Piatra Singuratica, sunt in jur de 15-16 km.